Overgewicht - Dierenkliniek de Roldertoren
16469
page-template-default,page,page-id-16469,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-8.0.1,vc_responsive

Overgewicht

Meer dan 30% van de honden en katten in Nederland zijn te dik. Dit komt meestal doordat het dier meer energie binnenkrijgt dan dat hij verbruikt. De overtollige energie wordt in het lichaam opgeslagen in de vorm van vet. Je spreekt van overgewicht als de hond of kat minder dan 15% boven het ideale gewicht zit. Je spreekt van obesitas als de hond of kat meer dan 15% boven het ideale gewicht zit. Daarnaast neemt het gewicht meestal toe na sterilisatie of castratie terwijl de voedselopname van het dier niet verandert. Dit kan komen doordat de hormoonhuishouding van het lichaam na sterilisatie of castratie verandert en het dier wat minder actief wordt en dus minder calorieën nodig heeft.

 

Dieren met overgewicht leven meestal korter en zijn vaak minder gezond dan dieren die een optimaal gewicht hebben. Het teveel aan lichaamsgewicht belast de botten en de gewrichten en kan bijvoorbeeld gewrichtsproblemen (artrose) verergeren. Dieren met overgewicht voelen zich bovendien vaak niet prettig, kunnen slechter tegen hitte en kunnen minder goed spelen en bewegen. Ze kunnen last krijgen van hart-en ademhalingsproblemen en suikerziekte. Ook hebben ze minder weerstand tegen infecties en lopen ze meer risico tijdens operatie en narcose. Doordat dieren met overgewicht minder bewegen neemt het energieverbruik af, waardoor de problemen van overgewicht alleen nog maar verergeren.

 

Wat is er tegen overgewicht te doen?

 

Lichaamsbeweging: door regelmatig te bewegen verbruikt het lichaam meer energie. Lopen en rennen maar ook zwemmen is een goede beweging voor uw hond. Vooral zwemmen is een fijne activiteit voor honden met gewrichtsproblemen. Het is erg belangrijk dat lichaamsbeweging langzaam opgebouwd wordt in verband met overbelasting. Katten kunt u stimuleren om meer te bewegen door middel van spelen en het eten van de kat te ‘verstoppen’ zodat de kat moet zoeken naar zijn eten.

 

Gedrag: Het is goed om het bedelgedrag van honden tegen te gaan. Geef geen tussendoortjes meer als uw hond erom vraagt. Mocht u het fijn vinden om de hond af en toe iets te geven of te belonen bij goed gedrag kunt u daarvoor gewoon de brokjes gebruiken die uw hond te eten krijgt. Haal deze brokjes wel van de totale hoeveelheid af die uw hond op een dag mag hebben, anders krijgt uw hond alsnog teveel energie binnen. Bij katten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk stress hebben. Als een kat gestresst is gaat hij meer eten. Daarom is het van belang dat de kat zich kan ‘verstoppen’ en gelegenheid heeft om ‘prooien’ te vangen (d.m.v. speeltjes).

 

Dieetvoeding: Daarnaast kan een dieetvoeding goed helpen bij het afvallen. Meestal wordt er een energie-arme (calorie-arme) dieetvoeding voorgeschreven zoals Royal Canin Satiety Support. De duur van de vermageringsperiode is afhankelijk van hoeveel uw huisdier moet afvallen. Gewichtsverlies moet altijd geleidelijk plaatsvinden, dit is vooral bij katten heel belangrijk. Vasten kan bij katten namelijk leiden tot leververvetting. Zowel honden als katten mogen per week maximaal 2% van het lichaamsgewicht afvallen. Als het dier geleidelijk gewicht verliest is het namelijk gemakkelijker om het dier op het ideale gewicht te houden zodra het streefgewicht is bereikt. Over het algemeen duurt het meerdere maanden tot het streefgewicht wordt bereikt.

 

Afvalbegeleidingsprogramma: Om de vermageringsperiode zo goed mogelijk te laten verlopen hebben we een afvalbegeleidingsprogramma in het leven geroepen. Dit houdt in dat u onder begeleiding van een assistente uw hond of kat kunt laten afvallen. U kunt het beste bij ons langs komen om uw huisdier goed na te laten kijken door de dierenarts. In overleg met de dierenarts kan er een streefgewicht vastgesteld worden. Vervolgens krijgt u van de assistente een voedingsadvies mee en zal er in de komende maanden contactmomenten zijn (het liefst iedere twee weken) waarbij we uw huisdier kunnen bekijken en wegen. Aan de hand van het gewicht bespreken we de verdere gang van zaken: de hoeveelheid voeding wel of niet aanpassen, dingetjes die u lastig vindt of waar u tegenaan loopt etc. Dit afvalbegeleidingsprogramma is kosteloos en ook als het streefgewicht is bereikt houden we de eerste tijd contact om te zien of het gewicht stabiel blijft.