Teken en Vlooien - Dierenkliniek de Roldertoren
16501
page-template-default,page,page-id-16501,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Teken en Vlooien

Honden komen graag buiten en lopen dan nogal eens onder struiken door, waar ze zich kunnen besmetten met teken. Dit zijn kleine bruin-grijze parasieten van 1-3 mm groot die zich vastbijten in de huid van de hond of kat en zich daar volzuigen met bloed. Het lijken net kleine spinnetjes. Na een dag of vijf zijn ze verzadigd en wel 1 cm groot en laten ze los, ze komen het meest voor van maart tot november.

 

Teken kunnen infecties en ontstekingen op de plaats van de beet veroorzaken, maar ze kunnen ook verschillende ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.

 

Komt de hond buiten, controleer dan de vacht dagelijks in de tekentijd. Vindt u maar enkele teken, dan kunt u die het beste zo snel mogelijk verwijderen. De kans op besmetting met eventuele ziektes is dan het kleinst.

 

Verdoof de teek niet van tevoren! Dit is erg belangrijk. Op het moment dat u de teek verdoofd met alcohol of schoonmaakmiddel schrikt de teek hiervan waardoor hij juist zal bijten. Pak hem met een pincet, tekentang of met uw vingers zo dicht mogelijk op de huid en trek hem met een licht draaiende beweging uit de huid. Eventueel kunt u hierna het wondje een beetje schoonmaken indien nodig. Zit de hond regelmatig vol met teken, gebruik dan preventief een middel dat de teek zo snel mogelijk doodt. Vaak is dit te combineren met een middel tegen de vlooien.

 

Vlooien

 

De cyclus van de vlo

 

Voordat een vrouwelijke vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. Zij verstoppen zich op donkere plekken voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo’n 6 weken in beslag, maar kan dus ook langer duren. Daarom is het verstandig om, bij een vlooienbesmetting, minimaal 3 maanden achtereen uw huisdier tegen vlooien te behandelen.

 

Huisdier en omgeving

 

Een groot deel van de levenscyclus van de vlo speelt zich buiten het huisdier af. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten. Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding.

 

Waarom vlooien bestrijden?

 

Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:

  • Jeuk: vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de hond en kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een hond of kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de hond gaat krabben en bijten.
  • Wormen: vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen, ze zijn een tussengastheer van de lintworm. Als een hond een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan.
  • Vlooienallergie: Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Ook oudere beten worden dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe.

 

Een goede vlooienbestrijding

 

Voor alle dieren geldt dat regelmatige vachtverzorging en controle met een vlooien kam verstandig is om problemen vroeg te onderkennen. Regelmatig stofzuigen en kleden wassen hoort uiteraard ook tot de preventieve vlooienbestrijding.

 

Enkele redenen waarom resultaten kunnen uitblijven na een vlooienbehandeling:

  1. Niet alle huisdieren in hetzelfde huis worden tegelijkertijd behandeld.
  2. Er wordt een onjuiste dosering toegediend (bijvoorbeeld de helft van de pipet) of een product gebruikt wat niet past bij het lichaamsgewicht van het dier.
  3. Verkeerde behandelingsfrequentie wordt aangehouden, waardoor steeds her- besmetting optreedt.
  4. Verkeerde toediening. Bijvoorbeeld: vloeistof uit een pipet in de huid masseren, waardoor niet alle product op de huid van het dier terecht komt maar bijv. ook op de vacht van het dier en op de handen van de eigenaar. Gevolg: onder dosering.
  5. Niet weten dat shampoos of zwemmen van de hond de werkzaamheid van sommige middelen kan verminderen.
  6. Wisselende blootstelling aan andere, met vlooien besmette dieren of omgeving.

 

Welk middel is het meest geschikt voor mijn huisdier?

 

Als uw hond veel zwemt of gewassen wordt, is het verstandig om een tablet te kiezen. Als u tevens wilt dat het product beschermt tegen teken dan kunt u een product kiezen wat ook tegen teken werkt. Als uw dier last heeft van een vlooienallergie dan moet u het product kiezen wat het snelst werkt op uw dier. Lukt het goed om bij uw dier een tablet in te geven? Heeft u meerdere dieren in uw huishouden?

 

Voor iedere situatie hebben we een passende oplossing. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze praktijk.