Leptospirose - Dierenkliniek de Roldertoren
16688
post-template-default,single,single-post,postid-16688,single-format-standard,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Leptospirose

Leptospirose

Leptospirose is een besmettelijke ziekte die van dier op mens (zoönose) kan worden overgedragen. De ziekte wordt veroorzaakt door een groep bacteriën, genaamd leptospiren. Een van de vormen van Leptospirose is de ziekte van Weil, veroorzaakt door de serogroep Leptospira Icterohaemorrhagiae. Leptospirose komt wereldwijd voor en is in Nederland vrij zeldzaam door een effectief vaccinatiebeleid. Sinds 2014 is het aantal besmettingen van mensen en honden in Nederland gestegen. Bij katten wordt de ziekte niet gezien.

Honden die de klassieke vorm van de ziekte van Weil hebben krijgen nier- en leverfalen. Verschijnselen die gezien worden zijn lusteloosheid, koorts, uitdroging, geelzucht, braken en diarree (soms met bloedbijmenging), puntbloedingen in de huid, verminderde urineproductie en bloed in de urine. Honden met leptospirose hebben intensieve zorg nodig en komen vaak te overlijden. De behandeling bestaat onder andere uit toediening van infuus en antibiotica.

Honden kunnen leptospirose oplopen door besmetting vanuit de omgeving. De bacteriën komen vooral in de leefomgeving van de hond terecht via urine van besmette knaagdieren, zoals ratten en muizen. Vanuit het oppervlaktewater, het gras, modder en zwemwater kunnen de leptospiren de hond besmetten via de slijmvliezen of wondjes. Besmette honden kunnen de bacteriën uitscheiden in de omgeving, waardoor ze andere dieren en ook mensen met leptospirose kunnen besmetten. De hygiëne bij honden met leptospirose is dan ook erg belangrijk.

Om uw hond te beschermen tegen leptospirose is het belangrijk om ze, nadat deze als pup de basisvaccinaties heeft gehad, elk jaar te laten vaccineren. Het vaccin dat wij gebruiken is de L4, die elk jaar herhaald moet worden. Gevaccineerde honden kunnen nog steeds leptospirose oplopen, maar het risico op ziekte wordt door vaccinatie veel kleiner. Het vaccin beschermt tegen de vier meest voorkomende leptospiren:

– L. Canicola

– L. Icterohaemorrhagiae (Copenhageni)

– L. Australis (Bratislava)

– L. Grippotyphosa