Afscheid: Euthanasie van uw huisdier - Dierenkliniek de Roldertoren
16471
page-template-default,page,page-id-16471,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-8.0.1,vc_responsive

Afscheid: Euthanasie van uw huisdier

Vaak is het afscheid nemen van het huisdier voor veel eigenaren het aller moeilijkste moment in hun relatie met het huisdier. Soms overlijdt een huisdier uit zichzelf, soms zijn ze zó ziek dat er geen andere keus meer is dan te kiezen voor euthanasie.

 

Dit is een vervelend en lastig onderwerp, maar in sommige gevallen is het goed om alvast na te denken over de mogelijkheden zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen als het moment daar is.

 

Aan huis of in de praktijk?

 

Er zijn in principe twee mogelijkheden: het laten inslapen van uw dier bij u thuis of in onze praktijk. Als u kiest voor euthanasie aan huis komt de dierenarts (met of zonder assistente) langs om uw huisdier rustig in te laten slapen. Een nadeel hiervan kan zijn dat u een emotioneel gevoel kunt blijven houden op de plek waar dit in huis gebeurd is. Ook zal uw huisdier na het overlijden misschien nog vervoerd moeten worden. Tegenwoordig is het wel mogelijk uw huisdier door het crematorium op te laten halen aan huis.
Kiest u voor het laten inslapen in onze praktijk dan zullen we ten alle tijden proberen hier ruim de tijd voor te nemen zodat het hele proces zo rustig mogelijk verloopt en u voldoende tijd krijgt om afscheid te nemen.

 

Euthanasie
Als er na goed overleg tussen u en de dierenarts besloten wordt dat euthanasie de beste keus voor uw huisdier is krijgt uw huisdier eerst een prik waardoor hij/zij rustig in slaap zal vallen. Dit kan heel snel gebeuren maar ook een aantal minuten duren. Als uw huisdier slaapt zal hij/zij niks meer meekrijgen van de omgeving. Dan is het moment aangebroken om het laatste en definitieve prik te geven.

 

Na afloop
Als uw huisdier overleden is zijn er verschillende mogelijkheden waar u uit kunt kiezen:

 

cremeren
Als u ervoor kiest uw huisdier te laten cremeren zal het dierencrematorium het overleden huisdier op komen halen bij de praktijk of bij u aan huis. U kunt er ook voor kiezen om uw huisdier zelf naar het crematorium te brengen. Het crematorium neemt (tenzij u dat niet wilt) contact met u op om verder te overleggen: wilt u nogmaals afscheid nemen van het dier?, wat wilt u dat er met het as gaat gebeuren?, als u het as wilt bewaren: haalt u de urn zelf op of wilt u dat het crematorium de urn aflevert bij de dierenkliniek? etc.
Wij werken het meest samen met Dierencrematorium Majesta in Smilde en Dierencrematorium Stadskanaal.

 

– in tuin begraven
U kunt ervoor kiezen uw huisdier op eigen terrein (in de tuin) te begraven. Daarbij moeten de risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu tot een minimum beperkt worden, vandaar dat u geadviseerd wordt uw gezelschapsdier voldoende diep te begraven (minstens 75 centimeter).

 

– achterlaten bij de dierenarts
Als u ervoor kiest om uw huisdier bij de dierenarts achter te laten wordt uw huisdier door een destructiebedrijf opgehaald en verwerkt. Dit klinkt enger dan dat het is. De overleden dieren worden bij onze praktijk opgehaald en in grote aantallen gecremeerd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het tegenwoordig niet (meer) zo dat uw huisdier verwerkt wordt in lijm, shampoo en soms wel voeding. De eindproducten worden ingezet voor de productie van groene energie en duurzame biobrandstoffen!

 

dierenbegraafplaats
Als laatste mogelijkheid heeft u de keus om uw huisdier te laten begraven op een dierenbegraafplaats. Er zijn verschillende dierenbegraafplaatsen in Drenthe en omgeving.