In de praktijk zien we regelmatig honden en katten met paradontale aandoeningen ofwel gebitsproblemen. Bij deze aandoeningen van de mondholte is het weefsel dat de tanden en kiezen steunt ontstoken waardoor tanden en kiezen losser in het tandvlees kunnen gaan zitten. De oorzaak van deze aandoening is niet tandsteen maar tandplaque. Gebitsproblemen kunnen leiden tot verschillende soorten klachten. (Een beginnende ontsteking als gevolg van tandplaque veroorzaakt een slechte adem. Als de ontstekingen zich verder uitbreiden kan uw huisdier klachten krijgen variërend van pijn bij eten, niet willen eten en overmatig speekselen. Als de problemen groter worden kunnen tanden en kiezen los gaan zitten en kunnen elders in het lichaam ontstekingen ontstaan.) Tandplaque is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën en veroorzaakt een slechte adem. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt tandplaque naar tandsteen.
Door een goede dagelijkse gebitsverzorging kunt u de vorming van tandplaque en tandsteen grotendeels helpen voorkomen. De meest effectieve manier is tanden poetsen. Hiervoor kunnen wij u praktische tips geven:
Om goed te kunnen poetsen is het belangrijk uw hond of kat er gewend aan te laten raken dat iemand zijn tanden aanraakt. Het is belangrijk te onthouden, dat u uw huisdier moet belonen bij elke positieve reactie. Kies ook een goede tijd uit om te poetsen, zoals bij de hond na het uitlaten. Uw hond is dan zijn energie kwijt en zal gemakkelijker te behandelen zijn.
Stap voor stap poetsen:
- Laat uw huisdier wennen aan het feit dat u zijn tanden aanraakt
- Laat uw huisdier wennen aan de smaak van dierentandpasta (gebruik géén normale tandpasta!)
- Ga langzaam met uw vingers langs zijn tanden, alsof u deze poetst
- Poets dan lichtjes zijn tanden met een vingertandenborstel
- Poets met een echte tandenborstel zijn hoektanden
- Poets daarna ook de rest van zijn tanden. Mocht dit goed gaan, probeer dan ook zijn voortanden te poetsen
Elk dier is verschillend, dus staat het niet vast hoe lang één stap duurt. Probeer niet te haasten, ook al duurt het zelfs enkele weken. Het gaat erom dat uw huisdier elke stap goed doorloopt. En na de laatste stap kunt u de tanden van uw huisdier elke dag poetsen!
Hier moet echter vroeg mee worden begonnen (het liefst als pup/kitten zijnde) en moet consequent gebeuren. Daarnaast spelen voeding en kauwstaafjes een belangrijke rol bij de behandeling en voorkoming van gebitsaandoeningen. Deze zijn te verkrijgen bij ons in de praktijk, zoals de Orozyme kauwstaafjes of de brokjes ‘Dental’ van bijv. Royal Canin. De speciale structuur, vorm en grootte van de brokken zorgen ervoor dat de tanden en kiezen tijdens het kauwen goed gereinigd worden. In deze brokjes zit de stof Natriumpolyfosfaat: deze stof bindt calcium in de mondholte en gaat daarmee de vorming van tandsteen tegen. Daarnaast kunt u kiezen voor de Dentisept. Dit is een soort tandpasta wat u in de mondholte van uw huisdier kunt spuiten. Met de tong verspreidt uw huisdier de pasta over de tandjes. Dit plakt enorm waardoor de pasta goed op de tandjes blijft zitten en op deze manier voor een goede reiniging zorgen.
In onze praktijk kunnen wij het gebit van uw huisdier professioneel reinigen. Dit gebeurt onder een lichte sedatie,waarbij uw huisdier snel weer wakker wordt als de behandeling ten einde is. Voorkomen is echter beter dan genezen. We hebben gebitsverzorgings-producten die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het gezond houden van het gebit van uw hond of kat.
U kunt altijd een afspraak maken bij een van onze assistentes om het gebit van uw huisdier gratis te laten controleren.