Sterilisatie - Dierenkliniek de Roldertoren
16507
page-template-default,page,page-id-16507,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Sterilisatie

De sterilisatie van de teef

Bij het steriliseren van de teef worden de eierstokken verwijderd. Indien de baarmoeder afwijkend is wordt deze ook verwijderd. Omdat er niet alleen iets afgebonden wordt, maar de eierstokken ook verwijderd worden heet het eigenlijk een castratie.

Sterilisatie/castratie van de teef kan vanaf een leeftijd van ongeveer 6-12 maanden leeftijd. Ons algemene advies is om te steriliseren na de eerste loopsheid. Per individuele hond kan bekeken worden welk moment het beste is. Na de eerste loopsheid wordt geadviseerd om 3 maanden te wachten voordat men gaat steriliseren/castreren. Dit heeft te maken met de doorbloeding van de baarmoeder.

Bij teven die niet gesteriliseerd zijn is de kans op een baarmoederontsteking aanwezig, ook wel pyometra genoemd. Symptomen van een baarmoederontsteking zijn veel drinken, sloomheid, koorts en etterige uitvloeiing vanuit de schede. Mochten deze symptomen bij de teef worden waargenomen (meestal 4-6 week na de loopsheid) dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact te zoeken met de dierenarts.

Als uw teef gesteriliseerd wordt moet ze nuchter zijn. Dit houdt in dat ze de avond voor de operatie vanaf 22.00 u niet meer mag eten. Het drinken van water mag wel, ook op de dag van de geplande operatie.

Wij opereren over het algemeen ’s ochtends. Voorafgaand aan de operatie wordt uw hond onderzocht en luisteren we naar het hart. Vervolgens krijgt ze een narcosemiddel toegediend waarvan ze vrij snel in slaapt valt. Het is prettig voor de hond als u bij haar blijft terwijl ze in slaap valt. Als ze rustig wordt nemen wij haar over en beginnen we met de operatie. Als de teef na de operatie weer wakker genoeg is, een goede temperatuur heeft en weer kan lopen mag ze naar huis. Meestal kunnen ze in het begin van de middag weer naar huis. U krijgt voor een paar dagen pijnstilling voor de hond mee na de operatie.

Het is belangrijk dat de hond niet aan de hechtingen gaat zitten. Hiervoor bieden we twee opties aan:

  • Medical pet shirt: dit is een shirt waardoor de hond niet bij de hechtingen kan komen. Aan de achterkant zit het shirt dicht met drukknopen waardoor u gemakkelijk het shirt van achteren los kunt maken en kunt oprollen zodat de hond buiten gewoon haar behoefte kan doen.
  • Kraag: in de volksmond ‘de lampenkap’ genoemd. Deze plastic kraag gaat om de kop van de hond zodat ze niet bij de hechtingen kan komen.

De teef mag wel gewoon uitgelaten worden, maar dan wel aan de lijn. We raden aan om het tien dagen rustig aan te doen en de teef niet in bad te doen of te laten zwemmen.

Tien dagen na de operatie zien we de hond graag terug voor een wondcontrole en indien nodig voor het verwijderen van de hechtingen, als er hechtingen op de huid geplaatst zijn.

Na de sterilisatie kan de energiebehoefte tot 30% dalen. Het is daarom belangrijk om na de sterilisatie minder voer te gaan geven of speciaal voer te gaan geven voor gecastreerde dieren om overgewicht te voorkomen.