Wormen - Dierenkliniek de Roldertoren
16454
page-template-default,page,page-id-16454,bridge-core-3.0.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-28.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive

Wormen

Waarom 4 keer per jaar ontwormen?

 

Worminfecties bij uw hond of kat komen nog steeds veel voor. Een wormbesmetting heeft niet alleen consequenties voor de gezondheid van uw hond of kat. Spoelwormen vormen ook een risico voor onze eigen gezondheid en vooral voor die van (jonge) kinderen!

 

De spoelwormen (Toxocara Canis en Cati)
In de darmen van honden en katten leven volwassen spoelwormen. De vrouwelijke spoelwormen kunnen wel 200.000 eitjes per dag produceren. Deze eitjes komen via de ontlasting mee naar buiten. Na enige tijd ontwikkelt zich hierin een larf. De eitjes zijn erg plakkerig en worden snel opgenomen als honden en katten lopen en snuffelen waar andere honden en katten hun ontlasting achterlaten. Via de bek krijgt de hond of kat de eieren met larven binnen. Mensen kunnen ook met hun schoenen spoelworm- eieren mee naar huis nemen en ook huisdieren die niet buiten komen besmetten. Wormeieren zijn microscopisch klein, dus kunnen wij de eieren niet zien. Besmettingsplaatsen zijn alle plekken waar honden en katten buiten lopen.

 

De gevaren voor de jonge hond en kat
Bij een jonge hond of kat maakt een spoelworm larf dat in de darmen uit het eitje komt eerst een tocht door het lichaam. Uiteindelijk komt het larfje terug in de darmen en groeit uit tot een volwassen spoelworm. De volwassen spoelwormen produceren veel eitjes die via de ontlasting de leefomgeving opnieuw besmetten. De meeste schade ontstaat tijdens de trektocht van de larven door het lichaam wat leidt tot hoesten, diarree of braken.

 

Wormen bij volwassen dieren
Ook veel volwassen honden en katten zijn besmet met spoelwormen, ze hebben er alleen niet zoveel last van. Maar besmette honden en katten besmetten wel de omgeving met spoelworm eieren! Bij een ernstige besmetting kunnen de dieren heftige diarree krijgen of er ontwikkelt zich een allergische reactie met chronische darmklachten als resultaat. Ook een verminderde afweer van het dier (o.a. minder effect van vaccinaties) kan het gevolg zijn van een wormbesmetting.

 

Besmettingsgraad spoelwormen:
Pups: 90-100%
Volwassen honden: 30%
Volwassen katten: 20-60%

 

Besmetting van mensen
Uit recente cijfers blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders antistoffen in het bloed heeft tegen de spoelworm Toxocara. Dit betekent dat zij een spoelworm- infectie hebben (gehad). Vooral kinderen lopen een groot risico om besmet te worden. Zij hebben veel hand- mondcontact en spelen buiten op plaatsen waar de kans op besmetting met spoelworm eieren hoog is. Vaak zijn eigen tuin, parken en openbare speelplaatsen (zandbakken) ernstig besmet. De gevaren voor mensen bestaan uit de schade die rondtrekkende larven veroorzaken, zoals oogontsteking of matige tot ernstige buikklachten. Daarnaast hebben kinderen een verhoogd risico om astma te ontwikkelen als ze een spoelworm- infectie hebben.

 

De lintworm
De meest voorkomende lintworm bij hond en kat is de vlooien lintworm. (Dipylidium Caninum). De lintworm wordt via vlooien overgedragen. De klachten die kunnen optreden, zijn vermagering en bij jonge dieren ook vertraagde groei. Verder kan de anus gaan jeuken als de ei- pakketjes naar buiten komen. Een hond of kat gaat dan ‘sleetje rijden’. Dit is een typische manier van schuren met de kont over de grond. Opgedroogde ei- pakketjes zien eruit als ‘rijstkorrels’ en vindt u in de mand of aan de staart van hond of kat.

 

Ontwormen 4x per jaar
Uit de laatste onderzoeken blijkt dat 1 tot 2 keer per jaar ontwormen van het huisdier net zoveel effect heeft op de besmetting van onze leefomgeving als NIET ontwormen. Door uw hond of kat

 

Minimaal 4x per jaar te ontwormen blijft uw huisdier gezond en zorgt u voor een schonere omgeving voor dier en mens.